Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
margaryna 50 dag
śmietana 5 łyżek
jajko 1
żółtko jajek 4
sól szczypta
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki

Kroki postępowania

1
Najpierw mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy i łączymy z mąką. Do tego dodajemy niewielką ilość soli. W osobnym naczynku mieszamy drożdże, jajko, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na ciasto.
Krok 1 - Drożdżowe rogaliki foto
2
Ciasto te wkładamy do wody i czekamy do czasu, aż wypłynie na wierzch. Ciasto rozwałkowujemy, a później kroimy na pasek około 15 cm., a następnie wycinamy z niego trójkąty.
Krok 2 - Drożdżowe rogaliki foto
3
Na każdy trójkąt nanosimy powidło śliwkowe lub różane.
Krok 3 - Drożdżowe rogaliki foto
4
Zwijamy trójkąty, a później końce rogalików zawijamy.
Krok 4 - Drożdżowe rogaliki foto
5
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni. Ciasteczka na koniec posypujemy cukrem pudrem
Krok 5 - Drożdżowe rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 04.06.2014 23:16
Chętnie skosztuję :-)
Magula 29.07.2012 08:42
uwielbiam takie rogaliki
sylwia / sytofala 17.06.2012 21:20
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak