Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe bułeczki ziołami prowansalskimi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyzeczki
sól
oliwa 5 łyzek
mleko 4 łyżki
mak 3 łyżki
drożdże 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe bułeczki ziołami prowansalskimi

do miski kruszymy drożdże dodajemy ciepłe mleko ok 4 łyżki ,łyżeczkę cukru -mieszamy . Dodajemy ok 1 łyżki mąki .Nakrywamy ręcznikiem odstawiamy do wyrośnięcia . Do dużej miski wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn ,sól do smaku , wodę i zioła prowansalskie . Wyrabiamy ciasto ,dodajemy oliwę . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia . Gdy ciasto pięknie nam wyrośnie formujemy bułeczki i układamy je na blasze. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem . Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka4621 17.06.2012 07:55
muszę zrobić
iwa643 17.06.2012 07:12
polecam na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak