Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka owocowa na rumie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1/2
czereśnie 1/2
wiśnie 1/2
morele 1/2
brzoskwinie 1/2
śliwki 1/2
cukier do smaku
rum 1 (50%)

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka owocowa na rumie

W dużym wyparzonym słoju układać warstwami owoce sezonowe i zasypać cukrem.
Zalać taką ilością rumu, aby był na równi z owocami.
Przy kolejnych owocach czynność powtórzyć - warstwa owoców, warstwa cukru i warstwa rumu.
Tak postępować z każdym gatunkiem owoców - dosładzając do smaku.
Kiedy cały słój będzie wypełniony - zakręcić szczelnie i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Zimą nalewka jest gotowa :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.11.2014 19:58
ciekawa kompozycja :)
Jagódka77 27.09.2014 14:33
na jesienne wieczory jak znalazł
Habibi 04.03.2014 16:22
Bursztynowy rum w połączeniu z owocami daje piękny koralowy kolor (miałam bardzo ciemne wiśnie i czereśnie, które dodatkowo nadały głębokiej barwy), a w połaczeniu z napojem gazowanym typu fanta, sprite lub tonic powstają niepowtarzalne drinki - jeden z nich (ze spritem) właśnie na zdjęciu :)
Habibi 04.03.2014 16:10
Owoców oczywiście ma być po pół kilograma - nie mam pojęcia dlaczego ta miara zniknęła ze wszystkich składników... Można też ustalić swoje proporcje lub zrezygnować z jakiegoś składnika.
Monika63 13.08.2012 11:51
uwielbiam takie nalewki
Habibi 29.06.2012 09:19
* Zapraszam do próbowania moich przepisów :) Z pewnością każdy znajdzie w mojej księdze coś smacznego dla siebie :) *
elka4621 16.06.2012 22:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak