Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka cytrynowa z miodem

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 1/2 kg
cukier 1/2 szkl.
miód lipowy 1/2 szkl.
wódka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka cytrynowa z miodem

Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę lub wyciąć paseczki za pomocą zestera.
Owoce obrać i podzielić na cząstki, które należy dokłądnie obrać z błonek i pokroić w mniejsze kawałki.
Do słoja włożyć pokrojoną cytrynę i skórkę - zasypać cukrem, wymieszać, zakręcić i odstawić na 2 doby w nasłonecznione miejsce.
Zalać cytryny wódką i miodem, zakręcić i postawić w temperaturze pokojowej na tydzień.
Codziennie 1-2 razy potrząsnąć słoikiem.
Po tym czasie całośc zmiksować i przecedzić przez gęste perlonowe sitko, pozostałośc wycisnąć.
Powstałą nalewkę można sklarować przez papierowy filtr do kawy.
Przelać do butelki.
Przed podaniem schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.11.2014 19:57
piękny kolorek :)
matesko 17.10.2012 13:09
smaczna
Kaja35 26.07.2012 07:29
super
Kaja35 26.07.2012 07:29
super
Grażyna13 25.07.2012 13:52
Co za pyszności :)
Habibi 28.06.2012 07:16
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
Ankha 16.06.2012 19:19
Ładny ma kolorek i pewnie też dobrze smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak