Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy sorbet

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1,5 szklanki
woda gazowana 0,5 szklanki
cukier puder 3 łyżki
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy sorbet

Kroki postępowania

1
Do malaksera przekładamy świeże, umyte truskawki, wlewamy wodę gazowaną i całość miksujemy na jednolity mus.
Krok 1 - Truskawkowy sorbet foto
2
Następnie dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Próbujemy czy jest dobrze słodki (można dać wiecej cukru, jest to zależne od truskawek).
Krok 2 - Truskawkowy sorbet foto
3
Gotowy mus owocowy przelewamy do niewielkich plastikowych pojemniczków (ja użyłam po serkach typu Monte). Wkładamy do zamrażalnika na 3-4 godziny.
Krok 3 - Truskawkowy sorbet foto
4
Zamrożone sorbety ogrzewamy w rękach i wyciskamy z pojemniczków, układamy na talerzu, dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi truskawkami
Krok 4 - Truskawkowy sorbet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 22.02.2013 19:52
mniam
SmacznaPyza 31.01.2013 09:44
w jakim celu, poza rozwodnieniem soczystych owoców, dodaje się wodę ? przyznam, że nie rozumiem
ewaa 20.08.2012 18:02
pychota
smile 22.06.2012 18:23
rewelacja ;)
Mysiunia 16.06.2012 14:34
to był mój debiut i wyszło na prawdę smacznie :) Mój sorbet był zamrożony na kamień, bocały dzień trzymałam w zamrażalce, ale jeśli się go wyjmie kilka godzin po włożeniu do zamrażalnika to powinien być bardziej 'miękki'. Mimo wszystko i tak był bardzo smaczny :)
anemon 16.06.2012 14:30
Wygląda bardzo malowniczo na talerzyku. Sama nigdy jeszcze nie robiłam sorbetu, chyba muszę spróbować, tylko powiedz czy jest on zmrożony na kamień czy ma jakąś inną, lżejszą konsystencję?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak