Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z bobu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 200-250 g
natka pietruszki 5 gałązek
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
papryczka chili 1/2 szt.
skórka z cytryny starta
mąka 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z bobu

Do malaksera wsypać młody bób razem ze skórkami, dodac przesiekaną pietruszkę, pokrojoną papryczkę i skórkę z cytryny.
Zmiksować na grysik.
Masę doprawić do smaku, dosypać mąkę i razem zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
W międzyczasie rozgrzać olej w szerokim rondlu albo głębokiej dużej patelni - powinien mieć głębokość ok.5-7cm.
Za pomocą dwóch lyżek formować niewielkie porcyjki masy i wkładać na wrzący olej.
Smażyć na rumiano i osączyć przed podaniem na papierowym ręczniku.

Podawać z zimnymi sosami jogurtowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 26.08.2012 12:09
ciekawe połączenie
kamyk 10.08.2012 14:34
ciekawe jak smakują takie racuchy
dianix 06.07.2012 17:50
dzis zjadłam sam bób , a tu mogłam takie cos zjesc, oj
eagle 01.07.2012 20:17
pycha
Habibi 27.06.2012 19:44
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak