Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszanka domowa - do słoików

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórki wieprzowe 250 g
płuca wieprzowe 750 g
wątroba wieprzowa 250 g
skwarki 250 g
podgardle 250 g
głowizna 1 kg
tłuszcz 250 g
woda letnia 1 litr
krew suszona 150 g
kasza gryczana 300 g
ryż 300 g
kasza jęczmienna 400 g
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
pieprz 5 g
majeranek 5 g
Ziele angielskie mielone Prymat 2 g
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Cebula suszona Prymat 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszanka domowa - do słoików

Głowę wieprzową, skórki, podgardle zalać wodą i ugotować do miękkości.
Wywar powstały przy gotowaniu pozostawić na później.
Płucka nalerzy sparzyć w gorącym wywarze.
Wątrobę zalać mlekiem, po czym odstawić do lodówki.
Po ugotowaniu obrać mięso z głowy.
Pokroić wszystko tak aby można było zmielić po ostygnięciu.
Z otrzymanego wywaru z gotowania odlać 4l - zagotować, wsypać kaszę i ryż, i parzyć na malutkim ogniu 25-30 minut, po wchłonięciu całej wody przez kaszę z ryżem odstawić, aby spęczniała.
Przygotowane i ostudzone mięso rozdrobnić na sitku 3-4 mm, rozdrobnić również sparzone płuca i surową wątrobę opłukaną z mleka.
Dodać przyprawy, sól oraz skwarki.
Krew suszoną rozpuścić w litrze letniej wody - najlepiej za pomocą blendera, bo słabo się rozpuszcza i zbija w grudki.
Wszystko wymieszać z gorącą kaszą i ryżem.

Masą napełnić wyparzone średnie słoiczki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Słoiki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100*C i skręcamy temp. do 75-80*C.
Pozostawiamy wewnątrz piekarnika przez 60-80 minut, wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Jeśli kaszanka ma być dłużej przechowywana, albo warunki jej przechowywania nie są pewne - po upływie doby wstawić sloiki do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 100*C, po 10 minutach skręcić na 70-80*C i ponownie trzymać w tej temp. przez godzinę.
Pozostawić do ostygniecia w uchylonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 01.07.2012 20:19
będzie próba :)
Habibi 25.06.2012 12:52
Zapraszam do skorzystania z moich przepisów, każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak