Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowy pikantny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
oliwa 50 g
cebula czerwona 1/2 kg
imbir 5 cm
ocet winny do smaku
cynamon 1 łyżka
cukier do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowy pikantny

Śliwki umyć, osączyć, przepołowić i wypestkować - pokroić w ćwiartki.
Do garnka ze śliwakmi dodać przyprawy, oliwę, nieco octu winnego, jarzynkę i posiekaną cebulę - wymieszać i odstawić na godzinę.
Postawić garnek na małym płomieniu i ogrzewać, aż śliwki się rozgotują.
Odkryć i dusić, aż część soku odparuje - doprawić do smaku.
Wyjąć liście laurowe, resztę zmiksować.
Gorącym sosem napełnić niewielkie sloiczki i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.08.2013 14:10
Sos jest smacznym dodatkiem do wszelkich mięs, pasztetów, ale także jako dodatek do marynat i glazur np. do grilla
Monika63 10.08.2012 08:35
super
Marta1986 03.08.2012 19:24
Super
eagle 01.07.2012 20:20
alternatywa dla keczupu ;)
Habibi 25.06.2012 12:52
Zapraszam do skorzystania z moich przepisów, każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak