Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w grzybach ze śmietaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberek 1 kg
suszonych grzybów 1 szk
śmietany 200 ml
cebula 1
wody 1,5 szk
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
olej 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w grzybach ze śmietaną

Grzyby zalać wodą i namoczyć.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na paski między kośćmi.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z żeberkami.
Podlać wodą, dodać grzyby i przyprawy i dusić prawie do miękkości.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Śmietanę wlać do naczynia, wlać do niej trochę gorącego wywaru z duszenia żeberek, wymieszać i zahartować śmietanę.
Wlać śmietanę na patelnie z mięsem i grzybami, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, aby śmietana zgęstniała.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub z tym co się lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 25.07.2012 20:56
żeberka z grzybkami..muuusi być dobre
cukiereczek 17.06.2012 09:15
góra pyszności
Cukiereczek13 16.06.2012 11:55
pysznie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak