Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki z nadzieniem orzechowo- cynamonowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda szklanka
mąka szklanka
jajko 400 sztuki
masło 100 gram
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z nadzieniem orzechowo- cynamonowym

Składniki na krem:

1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szkl cukru
2-3 łyżki mąki

Wszystkie składniki należy ubić mikserem, postawić na ogień i gotować aż zgęstnieje.Odstawić.

Gdy wystygnie utrzeć masę z 50g masła, garścią drobno zmielonych orzechów włoskich i 3/4 łyżeczki cynamonu.

Wystudzone eklerki nadziewać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa. Ja robiłam z boku małą dziurkę i wciskałam w nią krem ( najpierw po jednej, potem do drugiej stronie).


Polewa:

2/3 tabliczki mlecznej czekolady
kilka łyżek mleka

+ garść startych orzechów do posypania



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z mlekiem. Delikatnie ostudzić.

Maczać wierzch i boki eklerków w czekoladzie, odstawić na tackę i posypać startymi orzechami włoskimi.

Włożyć na chwilę do lodówki by czekolada szybciej zastygła.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak