Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 400 g
marchewka 1 szt
jajko 1 szt
\"ognista mieszanka przypraw\"
siekany koper 1 łyżka
suszone pomidory z czosnkiem
kasza kukurydziana 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szpinak świeży 1 garść
furikake 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce

na sos: 1 łyżeczka sosu włoskiego Fit up, 1 łyżka oleju, 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego, kilka kropel octu balsamicznego (wszystko wymieszać)

Ryż gotujemy al dente. Z łososia ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Miksujemy chwilkę szatkownicą blendera, przekładamy do miski, dodajemy jajko, doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw, wsypujemy kaszkę kukurydzianą, oraz siekany koperek, dokładnie mieszamy. Odcinamy papier Saga wielkości potrzebnej do przygotowania dania i układamy na nim masę z łososia, formując prostokąt. Przez środek układamy podgotowany ryż, lekko go dociskając do masy rybnej, posypujemy go solą morską prowansalską i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na środku układamy obraną surową marchew. Zwijamy masę rybną nadając jej formę batonu, bardzo pomocny był w tym papier Saga, który doskonale nadał masie pożądaną strukturę, aby papier się nie rozwinął na końcach zastosowałam gumki recepturki, gdyż nie miałam klipsów.

Gotowałam baton pod przykryciem ok. 30 minut w parowarze. Po ugotowaniu zostawiłam do ostygnięcia. Ściągnęłam gumki, rozwinęłam papier, pokroiłam łososia w plastry i przełożyłam na talerz, wyłożony świeżym szpinakiem skropionym sosem, podałam z dodatkiem świeżych truskawek i musu z truskawek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 25.06.2012 22:32
mistrzostwo Europy :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak