Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziane misie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
jajko 2 sztuki
drożdże 50 g
margaryna 125 g
cukier 0,5 szklanki
mleko 200 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
NADZIENIE
ser biały 300 g
jajko 1 sztuka
budyń śmietankowy 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
margaryna 3 g
Goździki całe Prymat do smaku
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziane misie

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy budyń i rozpuszczoną letnią margarynę. Chwilkę miksujemy.
Krok 1 - Nadziane misie foto
2
Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować na ok 2 mm. i za pomocą szklanki powycinać koła. Na jeden kawałek ciasta nakładamy łyżkę sera i sklejamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Z pozostałego ciasta wycinamy kieliszkiem koła a następnie przecinamy je na pół i otrzymujemy uszy. Kilka zostawiamy na nosem, lekko je spłaszczamy i za pomocą noża wycinamy usta. Gotowe podrośnięte bułeczki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i smarujemy białkiem. Za pomocą białka doklejamy uszka i nosek. Wbijamy goździki jako oczy.
Krok 2 - Nadziane misie foto
3
Umieszczamy w piekarniku na ok 20 min w temp. 180'C. Smacznego !!

* Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.
Krok 3 - Nadziane misie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.05.2017 11:08
bardzo dobre
paniusiaewa 24.10.2016 21:00
Fajne. Dobre dla wnusi.
olkaaa 30.07.2013 07:49
bardzo fajne
czekoladka_m 08.07.2013 13:15
ale fajne;) Dzieciaczki byłyby zachwycone:)
Iwusia 01.02.2013 00:04
Można wymienić goździki na rodzynki :)
SmacznaPyza 31.01.2013 10:04
fajne misie tylko taki goździk w buzi, szczególnie małego dziecka, nie do końca miły, może te oczka zrobić z czegoś innego ?
Wafelek2601 29.01.2013 13:08
Wyglądają świetnie
RenataZ-et 02.12.2012 11:56
urocze :)
Beata61 07.11.2012 07:25
super misiaczki :)
Angelika10 24.09.2012 00:24
mniam mniam
Barbara/zuza22_85 26.08.2012 19:47
fajne
Bożena13 03.08.2012 22:21
słodziutkie;)
Misiabe 16.06.2012 14:16
śliczne misie!
mufinka79 16.06.2012 11:22
świetne misie, dla dzieci super przekąska :)
Amellia 16.06.2012 08:42
super
caralajna 16.06.2012 08:34
urocze
Ewa6274879 16.06.2012 07:45
taki widok zachęci każdego niejadka do zjedzenia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak