Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z jogurtem owcowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
mleko 1 szkl
olej 3 łyżki
cukier 1 łyżka
jajko 1 szt
drożdże 3 dag
sól 1/2 łyżeczki
jogurt owocowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z jogurtem owcowym

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, olej, jajko, sól i dokładnie wyrobić ciasto.( robione ręcznie, powinno odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, odcinać po kawałku i formować okrągłe pączki lub ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia. Do garnka wlać do 1/3 wysokości wody, położyć wkładkę do klusek na parze. Gdy kluski zaczną rosnąć układać w odstępach na wkładce, szczelnie przykryć i gotować około 10 minut. Rozłożyć na talerze, polać jogurtem, sosem lub polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.01.2014 17:19
Wyglądają smakowicie.
olkaaa 25.10.2012 08:21
super pomysł
mela25 15.08.2012 08:40
uwielbiam
Seba 24.06.2012 09:42
bardzo lubię
zuzanna_z 16.06.2012 16:44
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak