Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsty sos pomidorowy do gołąbków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1
kapusta młoda 1 środek
czosnek ząbki 1
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
pomidory krojone z puszki 390 g
masło 2 łyżki
marchewka 1
bazylia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsty sos pomidorowy do gołąbków

Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew w ćwierć plasterki, zaś czosnek drobno siekamy. Do wody (najlepiej jakby była po gotowanej kapuście) wrzucamy nieużyty na gołąbki środek z młodej kapusty, ten z małymi listkami. Wsypujemy pokrojone warzywa. Dodajemy jeszcze koncentrat oraz przecier. Przyprawiamy solą oraz cukrem. Mieszamy i garujemy w szybkowarze na II stopniu przez około 10 minut. Następnie dorzucamy masło oraz bazylię. Jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu w odkrytym garnku, aby odparować wodę i zagęścić sos. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowane gołąbki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 18.02.2013 20:33
jeśli goląbki to tylko z sosem a twój jest naprawdę świetny
ALAGOR 23.09.2012 12:35
robię podobnie
K&J 23.08.2012 19:19
robię podobny
K&J 23.08.2012 19:19
robię podobny
JaPaqc 26.06.2012 23:12
fajny sosik
dianix 18.06.2012 20:14
sos do gołąbków obowiazkowo
aginaa 16.06.2012 10:26
fajny
msmariusz 15.06.2012 23:13
tez taki robię
anja3107 15.06.2012 22:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak