Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet cytrynowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

limonki zielone 4 szt
cukier 80 gram
jajko 6 szt
mąka ziemniaczana 30 gram
sól szczypta
masło
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: suflet cytrynowy

Skórkę z limonek zalewamy 15 ml gorącej wody i odstawiamy do naciągnięcia.Sok c limonek wyciskamy i dodajemy do naparu.Mieszamy 4 żółtka z mąką ziemniaczaną i 60 dkg cukru i dodajemy napar cytrynowy i całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż krem zgęstnieje.Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę a pod koniec ubijamia wsypuejmy resztę cukru.Pianę łączymy z przestudzonym kremem cytrynowym.Masę wlewamy do 4 małych foremek wysmarowanych masłem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 02.07.2012 13:43
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak