Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt
kukurydza 1 puszka
ogórek 2 szt
sałata 1 główka
cebula 1 szt
ocet winny 3 łyżki
pomidory 4 szt
sól i pieprz
cukier
oliwa
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka

Sałatę umyć, osączyć na sicie, porwać na mniejsze kawałki.
Ogórki umyć, osączyć, pokroić ze skórką w plastry.
Cebulę obrać pokroić w piórka.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na cząstki
Pomidory umyć, pokroić na ósemki.
Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem.
SOS DO SAŁATKI
Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać ocet i oliwę, zmiksować.
Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem.
Do salaterki położyć sałatę i ogórka, zalać sosem.
Następnie ułożyć pomidory, posypać cebulką.
Kukurydzę odlać z zalewy, osączyć dodać do pomidorów.
Na kukurydzę wyłożyć rozdrobnionego tuńczyka.
Sałatkę udekorować jajkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak