Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto chałwowo-czekoladowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7 sztuka
cukier 7 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 3 łyżka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
kakao 2 łyżka
ocet 1,5 łyżeczka
olej 2 łyżka
chałwa 30 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 4 sztuka
masło 250 g
mleko 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 3 sztuka
cukier 3/4 szklanka
kakao 2 łyżka
czekolada gorzka 100 g
masło 200 g
małe beziki 30 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto chałwowo-czekoladowe

Przepis na blaszkę o wymiarach 36x24 cm:

Biszkopt*: białka (7) ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka mieszamy z odrobiną cukru i octem, wlewamy do ubitych białek, delikatnie łączymy. Dodajemy stopniowo przesiane mąki z kakao i proszkiem oraz olej. Mieszamy lekko. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut - sprawdzamy patyczkiem. Chłodny biszkopt przecinamy na 2 blaty.

Masa chałwowa: żółtka (4) i mąkę ucieramy z połową porcji mleka (1/4 szklanki), resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy masę żółtkową i energicznie mieszamy. Gotujemy chwilę na gęsty budyń - cały czas mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z chałwą, dodajemy po łyżce wystudzonego kremu cały czas miksując.
Masa czekoladowa: jajka (3) ubijamy na parze z cukrem. Kiedy z jajek powstanie gęsta, jasna piana zdejmujemy je z pary i ubijamy aż wystygną. Dodajemy kakao i roztopioną czekoladę. Miksujemy. Miękkie masło ucieramy z zimnym kremem.

Biszkopt smarujemy masą chałwową, na to wykładamy beziki (lekko wciskając je w masę), bezy smarujemy masą czekoladową (zostawiając nieco do posmarowania wierzchu ciasta), przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy wierzch masą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

*Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie go przekroić

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.03.2013 19:15
moje ulubione ciasto
czekoladka_m 15.06.2012 12:03
moje smaki, a te beziki jakie fajne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak