Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warzywna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron kolanka 200 g
ser żółty 30 dag
kalafior 1 szt
marchew 2 szt
ziemniaki 4 szt
cebula 1 szt
keczup 1/4 szkl
śmietana 18 proc 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warzywna

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o duzych oczkach. Marchew oraz ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Kalafior oczyszczamy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na warstwę makaronu wykładamy warstwę keczupu. Następnie wykładamy warstwę ziemniaków, marchewki oraz kalafiora. Całość zalewamy śmietaną doprawioną solą oraz pieprzem. Wierzch posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i zapiekamy 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 02.09.2012 21:08
pyszna
Rafał10 15.06.2012 11:45
uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak