Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym

4.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Doradca Smaku - pulpety w sosie pomidorowym - to świetny przepis. Gotowane pulpety z mięsa wołowo-wieprzowego w aksamitnym sosie.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 50 dag
koncentrat pomidorowy 1 (ok. 90 g) słoik
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy cebulę, wegetę, solimy oraz pieprzymy do smaku. Dodajemy równiez bułkę tartą, tyle, aby pulpety były "ścisłe". Nastepnie dłońmi dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące. Nastepnie do garnka wlewamy wodę (około pół garnka). Do wrzątku wrzucamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sos solą i pieprzem. Można zagęścić sos mąką rozmieszaną z niewielką ilościa wody. Gotowe pulpety podajemy z ziemniakami polane sosem pomidorowym.

W "Doradcy Smaku" pulpety mają mnóstwo przepisów. Poza tym najbardziej popularnym na pulpety w sosie pomidorowym, znajdziesz też inne przepisy na:

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z PIEKARNIKA

PULPECIKI CIELĘCE

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 31.08.2012 19:58
super
magdalea 18.06.2012 10:16
wygladaja pysznie
niedozywiona 15.06.2012 12:21
banalne, a jakie pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak