Zupa jarzynowa z pieczarkami

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzi kurczaka

    50 dag
  • włoszczyzna

  • gałązka świeżego tymianku

  • ziemniaków

    5
  • pieczarek

    25 dag
  • wędzonego boczku

    5 dag
  • drobnej białej fasoli

    1 dag
  • przecieru pomidorowego

    1 łyżka
  • masła

    1 łyzka
  • cząbru

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • mielonej ostrej papryki

    1/4 łyżeczki
  • posiekanej świeżej zielonej papryki

    2-3 łyżeczki
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wlać 4 szklanki wody, włożyć umyte podudzia i gałązkę tymianku, wsypać odcedzoną fasolkę i vegetę, gotować ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Umyte i osuszone pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i boczek w kostkę. Na patelni stopić masło, podsmażyć boczek, dodać cebulę i pieczarki, smażyć 4-5 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z przecierem pomidorowym. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, a włoszczyznę w słupki. Z wywaru wyjąć miękkie mięso i tymianek, włożyć ziemniaki i włoszczyznę, gotować 15-20 minut. Z podudzi usunąć skórę i kości. Mięso pokroić w paski i razem z usmażonymi z cebulą i boczkiem pieczarkami dodać do zupy. Chwilę ją pogotować, doprawić roztartym cząbrem, solą i pieprzem oraz papryką. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat