Półkruche ciasto z rabarbarem

Półkruche ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    20 dag
  • żółtka

    3 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • rabarbar

    1 kg
  • bułka tarta

    2-3 łyżki
  • kruszonka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier

    10 dag
  • masło

    1o dag
  • żółtko

    1 szt
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Półkruche ciasto z rabarbarem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Żółtka utrzeć z 2/3 szkl cukru i cukrem waniliowym dodać śmietanę, wymieszać. Następnie połączyć z mąką i zagnieść ciasto Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Półkruche ciasto z rabarbarem
Resztę cukru wsypać do rondla, wlać 2 -3 łyżki wody, dodać obrany ze skórki i pokrojony rabarbar, zagotować, osączyć. Z 1 szkl mąki, cukru waniliowego, żółtka, 10 dag cukru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, ułożyć w przygotowanej blaszce, posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć rabarbar
Krok 3 - Półkruche ciasto z rabarbarem
Posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Półkruche ciasto z rabarbarem
Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

11.03.2013 23:16
bardzo smaczne ciasto

olkaaa

09.10.2012 11:57
też takie robię

edyta44

10.08.2012 18:21
pycha

caralajna

15.06.2012 08:48
wyśmienite ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat