Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półkruche ciasto z rabarbarem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 szkl
masło 20 dag
żółtko jajek 3 szt
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rabarbar 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
kruszonka
mąka pszenna 1 szkl
cukier 10 dag
masło 1o dag
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Żółtka utrzeć z 2/3 szkl cukru i cukrem waniliowym dodać śmietanę, wymieszać. Następnie połączyć z mąką i zagnieść ciasto Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
Krok 1 - Półkruche ciasto z rabarbarem foto
2
Resztę cukru wsypać do rondla, wlać 2 -3 łyżki wody, dodać obrany ze skórki i pokrojony rabarbar, zagotować, osączyć. Z 1 szkl mąki, cukru waniliowego, żółtka, 10 dag cukru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, ułożyć w przygotowanej blaszce, posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć rabarbar
Krok 2 - Półkruche ciasto z rabarbarem foto
3
Posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 3 - Półkruche ciasto z rabarbarem foto
4
Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.
Krok 4 - Półkruche ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 11.03.2013 23:16
bardzo smaczne ciasto
olkaaa 09.10.2012 11:57
też takie robię
edyta44 10.08.2012 18:21
pycha
caralajna 15.06.2012 08:48
wyśmienite ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak