Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy ze śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masła 4 dag
mąki 4 dag
rosołu 1/8 l
Kwas cytrynowy Prymat
żółtko jajek 2
śmietany 1/4 l
ostrego sera żółtego 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy ze śmietaną

Stopić tłuszcz, dodać mąkę, zasmażyć (nie rumieniąc!), rozprowadzić rosołem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem. Podgrzać, ale nie gotować. Sos używa się do zapiekania potraw jarskich, rybnych, mięsnych. Do sosu można dodać tylko połowę sera, resztę zaś użyć do posypania potrawy przed zapiekaniem. Można dodać gałkę muszkatołową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak