Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajek 5
cukru 2/3 szkl
posiekanych orzechów włoskich 30 dag
cukier waniliowy
tabliczki czekolady 0,5
mąki 2,5 szkl
masła 0,5 kostki
smalcu 3 łyżki
gęstej śmietany 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Włoszka

Rozbij 4 jajka. Żółtka utrzyj z cukrem. Wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi. Dodaj cukier waniliowy oraz startą czekoladę. Masę połącz z pianą ubitą z białek.

Z mąki, masła, 1 jajka, smalcu i śmietany zagnieć ciasto. Rozwałkuj na dwa placki. Jeden ułóż na spodzie blachy przykrytej pergaminem. Rozsmaruj orzechowe nadzienie. Przykryj drugim plackiem. Piecz 50 minut w temp. 200ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak