Włoszka

Włoszka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    5
  • cukru

    2/3 szkl
  • posiekanych orzechów włoskich

    30 dag
  • cukier waniliowy

  • tabliczki czekolady

    0,5
  • mąki

    2,5 szkl
  • masła

    0,5 kostki
  • smalcu

    3 łyżki
  • gęstej śmietany

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozbij 4 jajka. Żółtka utrzyj z cukrem. Wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi. Dodaj cukier waniliowy oraz startą czekoladę. Masę połącz z pianą ubitą z białek.

Z mąki, masła, 1 jajka, smalcu i śmietany zagnieć ciasto. Rozwałkuj na dwa placki. Jeden ułóż na spodzie blachy przykrytej pergaminem. Rozsmaruj orzechowe nadzienie. Przykryj drugim plackiem. Piecz 50 minut w temp. 200ºC.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat