Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1/2 kg
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
imbir świeży 1-2 cm
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
śmietanka 200 ml
olej 2 łyżki
groszek ptysiowy 1 szkl
sól do smaku
cukier do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
natka pietruszki
bulion 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Do rondla wlać olej, wsypać posiekaną cebulę, czosnek, starty na tarce imbir, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory i smażyć do miękkości, przetrzeć przez sito. W garnku zagotować 1,5 l wody z liściem laurowym i bulionetą, dodać przetarte pomidory i gotować około10 minut. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, połączyć z zupą, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, przyprawić do smaku, wymieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 06.08.2012 21:23
całkiem dobra
Ewelina38 25.07.2012 10:37
przepyszna zupka, a z tym groszkiem to już w ogóle.... uwielbiam :)
Katarzyna59 15.06.2012 20:18
pyszna
Rafał10 15.06.2012 11:59
na pewno smaczne :)
Justyna Jussstiii 14.06.2012 23:53
super
staropolanka5 14.06.2012 23:39
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak