Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z białek z orzechami i rodzynkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8 szt
cukier 2 szkl
mąka pszenna 1/2 kg
masło 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
aromat cytrynowy 1 łyżeczka
rodzynki 5 dag
sól do smaku
orzechy włoskie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z białek z orzechami i rodzynkami

Masło roztopić, ostudzić. Białka wlać do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i ucierać pałką około 10 minut. Po dodaniu wszystkiego cukru wsypywać stopniowo przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, przestudzone masło, sok z cytryny, aromat. Pod koniec dodać rodzynki i posiekane orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.10.2013 07:54
chętnie spróbuję
Monika79 01.08.2012 17:50
ja robie bez rodzynek
Monika79 01.08.2012 17:50
ja robie bez rodzynek
Katarzyna59 15.06.2012 20:18
apetyczny
Rafał10 15.06.2012 12:01
zapewne pyszne danie
iziona 15.06.2012 07:59
Wygląda pysznie:)
ttrytka 14.06.2012 23:42
ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak