Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 op
masło 1 kostka
cukier 3 łyżki
jabłka 1 kg
cukier 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Z podanych składników na ciasto zagniatamy szybko miękkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miązsz ścieramy na tarce o duzych oczkach. Następnie do startyc jabłek dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu. Gotowe jabłka wykładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak