Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 800 g
ryż 1 szklanka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 3 łyżki
sól do smaku
jajko 2
majeranek 1 łyżka
sos
cebula 1
kapusta młoda 1 środek
czosnek ząbki 1
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
pomidory krojone 390 g
masło 2 łyżki
marchewka 1
bazylia 1 łyżka
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar

Kroki postępowania

1
Ryż płuczę. Zalewam zimną wodą (ilość wody powinna być taka, aby przykryła ryż w garnku). Gotuję 10 minut pod przykryciem. Następnie odkrywam garnek i czekam, aż ryż ostygnie. Powinien być lekko twardy.
Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
2
Szynkę przepuszczam przez maszynkę.
Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
3
Dodaję przyprawy wg uznania (ja użyłem gotowej mieszanki). Dodatkowo dorzuciłem majeranek. Wbijam dwa jajka i całość mieszam. W razie potrzeby solę.
Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
4
Do masy mięsnej dodaję ryż i całość również mieszam.
Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
5
Z kapusty wycinam głąb.
Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
6
Wkładam do garnka i zalewam wodą. Delikatnie solę i gotuję na wolnym ogniu.
Krok 6 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
7
Liście powinny same odpadać, jeśli nie delikatnie im pomagam.
Krok 7 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
8
Lekko obgotowane liście układam na ręczniku, aby oschły. Ostrym nożem na płask wycinam wybrzuszenia w twardym, środkowym nerwie liścia kapusty.
Krok 8 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
9
Nakładam farsz mięsno-ryżowy i liścia zwijam. Najpierw części liścia do środka, a potem okręcam (zwija się podobnie jak naleśniki).
Krok 9 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
10
Przygotowane gołąbki układam w koszyczku do gotowania na patrze w szybkowarze.
Krok 10 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
11
Gołąbki gotowałem na parze w szybkowarze na I stopniu przez 7 minut. Teraz zabieramy się za sos.
Krok 11 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
12
Cebulę kroję w kosteczkę. Marchew w ćwierć plasterki, zaś czosnek drobno siekam.
Krok 12 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
13
Do wody pozostałej z parzenia gołąbków wrzucam nieużyty środek z młodej kapusty, ten z małymi listkami. Wsypuję pokrojone warzywa. Dodaję jeszcze koncentrat oraz przecier pomidorowy. Przyprawiam solą oraz cukrem.
Krok 13 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
14
Mieszam i garuję w szybkowarze na II stopniu przez około 10 minut.
Krok 14 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
15
Następnie dorzucam masło oraz bazylię. Jeszcze chwilkę trzymam na ogniu w odkrytym garnku, aby odparować wodę i zagęścić sos.
Krok 15 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
16
Całość miksuję blenderem na jednolitą masę.
Krok 16 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto
17
Tak przygotowanym sosem polewam ugotowane gołąbki.
Krok 17 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym - szybkowar foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 18.02.2013 20:34
smaczne i tak apetycznie wyglądają
Mysiunia 02.09.2012 20:05
mniamuśne :) :) uwielbiam gołąbki, to coś dla mnie :)
smerfetka79 30.07.2012 11:19
po tak przedstawionym opisie nikt nie będzie miał problemu z ich przygotowaniem:)
edyta44 25.07.2012 10:00
pycha
parysek10 18.07.2012 13:54
super przepis
Mati13 08.07.2012 19:16
jak szczegółowo wszystko pokazane - super! a golabki lubie bardzo
MAR3STA 23.06.2012 19:28
znakomicie wyglądają i smakują
Izabela/bella81 19.06.2012 09:26
Też niedawno robiłam :)
Jolanta_P-S 16.06.2012 08:16
No własnie, czemu ja jeszcze w tym roku nie robiłam gołabków z młodą kapustą?
mufinka79 15.06.2012 22:14
uwielbiam
aginaa 15.06.2012 13:07
smaczne
Sroczka 14.06.2012 21:55
Bardzo smakowicie wyglądają. Z chęcią zjadłabym chociaż jednego.
Beatris 14.06.2012 21:46
Idealne gołąbki. Ślinka mi cieknie na sam widok.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak