Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,45 l
żółtko jajek 1 szt
laska wanili 0,5 laski
jaja 1 szt
cukier 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: sos waniliowy

Zagotować mleko z przepołowioną laską wanilii i połową cukru. Ubić żółtko i jajo z cukrem.Do ubitej masy wlać powoli wrzące mleko ciągle ubijając.Masę wstawić do naczynia z wrzącą wodą i ubijać na parze do chwili ,gdy masa zgęstnieje i żółtka stracą surowy zapach.Studząc sos mieszamy by nie wytworzył się kożuch

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 20.07.2012 08:41
ekstra!
Betka 24.06.2012 15:35
fajny sosik;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak