Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3
cukier 12 dkg
mąka 15 dkg
sok pomarańczowy 3/4 szkl
rum 5 łyżek
smietana kremowa 250 ml
żółtko jajek 2
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Z jajek oddzielamy białka. Przygotowane białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem, następnie dodajemy 3 żółtka i mąkę. Przygotowane ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ciasto. Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika i chłodzimy. Sok pomarańczowy łączymy z 2 łyżkami rumu. Następnie zimną babkę polewamy delikatnie przygotowanym płynem, aby ciasto dobrze wchłonęło płyn.
Na parze ubijamy śmietanę z 2 żółtkami i cukrem pudrem a na końcu ubitej śmietany dodajemy pozostały rum. Przed podaniem babkę polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 13.01.2014 16:16
bardzo smakowita
IwonaKa 22.09.2013 13:27
chętnie skorzystam z przepisu i upoekę taką
ankaryba 21.06.2013 13:13
smaczna :-)
Wacław 02.05.2013 18:25
pyszniutka
Bernadeta1 26.04.2013 09:11
z takim sosikiem rumowym jest na pewno bardzo smaczna
pajbek 22.04.2013 21:05
Koniecznie muszę wypróbować :-)
jeta72 05.03.2013 15:13
bardzo smaczna :-)
junox 04.03.2013 22:58
świetna,lubię babki
Anna138 10.01.2013 22:36
Super przepis
berys18 15.12.2012 13:45
fajna babka
romanrafal
romanrafal 25.09.2012 14:37
pycha
Wafelek2601 18.09.2012 11:16
Super
IKrakowianka 06.09.2012 19:40
Pycha!
Łukasz15 25.08.2012 20:05
Pyszna
Andysz 24.08.2012 08:07
pysznie :)
KasiaK90 15.07.2012 20:15
pyszna
traktorek 11.07.2012 17:53
pychotka
mirosława4 29.06.2012 22:35
smaczna babeczka
RenataZ-et 28.06.2012 20:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak