Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka duszona w plastrach

5.0
(152)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na szynkę duszoną w plastrach w sosie własnym. Tradycyjne danie obiadowe, na które zawsze mamy ochotę. 

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kilogram
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżki
olej 3 łyżki
mąka 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona w plastrach

Duszona szynka wieprzowa, wcześniej zamarynowana w Przyprawie do mięs, ma wyrazisty smak i apetyczny kolor. To sposób na przygotowanie pysznego, tradycyjnego obiadu. Duszoną szynkę wieprzową możesz podać z dowolnymi dodatkami - ziemniaczkami, kopytkami czy kaszą. 

Marynowanie mięsa:

1. Robimy marynatę do mięsa: Przyprawę do mięs mieszamy z 2 łyżkami oleju. Mieszamy.

2. Szynkę wieprzową kroimy w plastry, grubości ok. 1 cm.  Mięso smarujemy marynatą i odstawiamy na minimum 60 min.

Duszenie mięsa:

3. Smażymy mięso z dwóch stron na złoty kolor na patelni. Zalewamy 2 szklankami gorącej i dusimy do miękkości.

4. Sos możemy zagęścić mąką. W tym celu nabierz sosu i wymieszaj z 1-2 łyżkami mąki. Dodaj na patelnię, zamieszaj całość.

5. Szynkę podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr-21 24.08.2012 22:00
fajna
Anna133 06.08.2012 16:14
wspaniała
Andysz 14.06.2012 20:34
rewelacja!
mufinka79 14.06.2012 19:42
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak