Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik śledziowy z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety śledziowe 2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier 1 łyżeczka
jabłko 1 średnie
cebula biała 1 średnia
koper mały pęczek
śmietana 1 szkl.
jogurt grecki 1 szkl.
maślanka 1 szkl.
kefir 1 szkl.
ogórek sałatkowy 1 duży
czosnek duży ząbek
sok z cytryny
pieprz mielony do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach g

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik śledziowy z ziemniakami

Śledzie (solone z tacek Lisner) osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w drobną kosteczkę.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.
Jabłko obrać i grubo zetrzeć.
Cebulę posiekać jak najdrobniej, posolić, poslodzić, skropić cytryną i wygnieść - pozostawić na 10 minut.
Posiekać drobniutko koperek, dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać z jogurtem, maślanką, kefirem i śmietaną.
Obrać i grubo zetrzeć ogórka sałatkowego.
Do bazy chłodnikowej dodać starte jabłko, ogórka, cebulę i śledzie.
Dokładnie wymieszać i dołożyć ziemniaki - ostrożnie przemieszać.
Posypać pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 12.08.2012 08:59
mmm
V_kuchareczka 22.07.2012 21:41
ciekawy przepis
eagle 24.06.2012 07:10
Ciekawe...
Habibi 17.06.2012 10:58
* Serdecznie zaprasza, do skorzystania z moich przepisów - sądzę, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak