Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada jabłkowa z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 szt.
olej 2 łyżki
cukier 1/2 szkl.
mąka 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy
masa jabłlkowa:
jabłka 5 szt.
banan
woda 4 łyżki
cukier 4 łyżki
galaetka cytrynowa 1 szt.
bita śmietana
lukier
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: rolada jabłkowa z bitą śmietaną

żółtka oddzielić od białek i ubić białka na sztywno z dodatkiem soli i cukrem dodać żółtka i aromat chwilę miksować wlać olej,oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać łyżką wyłożyć na blachę i upiec w temp.180st.ok.15min.ściereczkę lnianą rozłożyć na blacie posypać cukrem pudrem wyłożyć upieczony biszkopt i zwinąć w rulon wystudzić,jabłka obrać pokroić w kostkę wraz z bananem włożyć do garnka wlać wodę zagotować dodać cukier jak jabłka będą miękkie dodać galaretkę cytrynową wymieszać aż się rozpuści i wystudzić,z ręcznika odwinąć roladę wyłożyć masę jabłkową i ponownie zwinąć w rulon zostawić do stężenia udekorować lukrem,polewą czekoladową i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 02.12.2013 13:55
coś dla mnie :)
IKrakowianka 20.05.2013 21:04
bardzo lubię takie smakołyki
Motorek 02.03.2013 08:40
Pyszne ciacho
dianix 08.07.2012 15:47
przepadam za roladami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak