Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-korzenne
Cytrynę i pomarańczę wyszorować, sparzyć, osuszyć i otrzeć z nich skórkę (bez białego albedo) - następnie wycisnąć sok z połowy każdego owocu.
Marchewkę utrzeć na najmniejszych oczkach tarki (można również rozdrobnić ją w malakserze - nożami lub tarczą do placków ziemniaczanych) - dodać sok i skórkę z cytryny i pomarańczy.
Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel i dodać w trakcie przyprawę korzenną.
Białka ubić z solą i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Marchewkę połączyć z orzechami, koglem-moglem i na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z białek.
Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą - przełożyć masę.
Piec 45-50 minut w temperaturze 200*C.