Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lubczyk solony

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

lubczyk świeży duży pęczek
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 (miałka)

Przepis i sposób przygotowania na: Lubczyk solony

Lubczyk umyć, osączyć lub odwirować w wirówce do sałaty - obrać listki i drobno pokroić.
Wrzucić do miski, oprószyć jarzynką i dodać sporo soli - wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny pod przykryciem.
Ponownie przemieszać i ubijać ciasno w małych wyparzonych słoiczkach, brzeg oczyścić ręcznikiem papierowym, wierzch zalać 1 łyżką oleju i zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Przechowywać w lodówce.
Przed użyciem odlać olej i wybrać zawartość czystą suchą łyżeczką!
Przed wstawieniem do lodówki ponownie oczyścić brzegi papierowym ręcznikiem i zalać olejem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 24.06.2012 07:17
Sposób podobny do solenia koperku - fajne.
Habibi 16.06.2012 15:04
* Zapraszam wszystkich chętnych do przejrzenia moich przepisów i znalezienia wśród nich czegoś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak