Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak dwukolorowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 4 szt
cukier 0.5 szklanki
margaryna kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 2 łyżki
dżem porzeczkowy słoik
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak dwukolorowy

Mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy żółtka,cukier,cukier waniliowy, margarynę i śmietanę. Wyrabiamy ciasto,dzielimy je na 3 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia,wylepiamy spód jedna częscią ciasta. Smarujemy dżemem i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Druga część ciasta wyrabiamy z kakao. Formujemy ciasto w kilka niewielkich kulek i układamy je na podpieczonym cieście. Białka ubijamy na sztywno i rozsmarowujemy pianę na cieście. Trzecią część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach posypując nim pianę. Pieczemy ok godz w 170 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.11.2012 14:21
ciekawy pomysł
Anna152 07.07.2012 08:01
pycha ciasto
ewka1978 14.06.2012 11:20
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak