Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Olej karotenowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka tarta 1 szkl.
olej słonecznikowy 1,5 szkl.
oliwa 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Olej karotenowy

Marchewkę obrać i utrzeć na grubej tarce, wsypać do szerokiego rondelka, zalać olejem i ogrzewać na małym ogniu, aż się całość zagotuje.
Pozostawić do ostygnięcia.
Następnego dnia powtórzyć czynność.
Chłodny olej odcedzić przez bardzo gęste sitko i przelać do butelki - dopełnić łagodną oliwą i wymieszać.

Taki olej jest dobrym dodatkiem do surówek i sałatek - zawiera witaminę A i jest bardzo zdrowy dla wzroku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 10.10.2014 17:07
ciekawa propozycja,
Jagódka77 24.09.2014 16:52
zaintrygował mnie ten pomysł, jak dla mnie rewelacja
Granita 16.09.2014 13:54
bardzo ciekawy, intrygujący i przydatny przepis
Dorota37 05.09.2012 13:25
coś nowego
agnieszka214 22.08.2012 09:49
fajny przepis
eagle 24.06.2012 07:24
Taki olej zapewne jest też dobry na cerę ;)
Habibi 16.06.2012 15:03
* Zapraszam wszystkich chętnych do przejrzenia moich przepisów i znalezienia wśród nich czegoś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak