Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomarańczowy śmietanowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt.
cukier 1 szkl.
mąka 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
sól szczypta
masa
sok pomarańczowo-marchewkowy 1 l.
budyń waniliowy 3 szt.
śmietana 30% 2 kubki
rożki czekoladowe
pomarańcze 2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: pomarańczowy śmietanowiec

oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli dodawać stopniowo cukier aż powstanie biała lśniąca masa,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia delikatnie rozkłócić i wlać do ubitych białek,mąki przesiać dodać do masy i delikatnie wymieszać wylać do tortownicy i upiec w temp.180st.ok.30min.budyń rozpuścić w 1/2 litra soku dodać cukier a pozostały sok zagotować masę budyniowa wlać do gotującego się soku i energicznie mieszać aby nie powstały grudki zagotować i odstawić,śmietanę ubić dodać rozpuszczoną żelatynę,wystudzone ciasto przekroić na połowę na jedną część wylać masę budyniową a na drugą śmietanę gdy budyń wystygnie obie części skleić po wierzchu posmarować śmietaną schłodzić w lodówce,udekorować pomarańczami i czekoladowymi rożkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.08.2012 08:51
pycha
Rafał10 14.06.2012 08:44
rewelacyjne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak