Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
masło 15 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 1/2 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
kruszonka
mąka 1 szkl
masło 10 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 1 szt
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
śliwki węgierki 1 (z syropu)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać na stolnicę, posiekać z masłem.
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
2
Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, ubitą na sztywną pianę z 1 białka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Zrobić kruszonkę; Mąkę wymieszać z cukrem i skórką cytrynową, wlać rozpuszczone, przestudzone masło wymieszane z żółtkiem i palcami
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
3
Ciasto rozwałkować, włożyć na przygotowana dużą blaszkę, posypać bułką tarta, ułożyć osączone z syropu śliwki.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
4
Posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto
5
Piec w temp 180-190 stopni około 35 minut
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 13.07.2013 10:21
wygląda smakowicie
Iwusia 28.10.2012 23:20
ale wspaniałe ciacho
Łukasz15 18.10.2012 19:09
Wyśmienite
irenka 30.08.2012 21:02
pyszniutkie,lubię
chelsi 29.08.2012 15:54
oooch uwielbiam to! w sezonie zawsze musi być! ;p
Koper 12.08.2012 17:21
No i w końcu sezon na śliwki :)
Katarzyna87 14.06.2012 08:26
mniam
ziutula
ziutula 14.06.2012 00:31
śliwki z kruszonką, pyszności..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak