Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem cebulowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 szt
czosnek 4 ząbki
olej 2 łyżki
mąka 2 łyżki
woda 1,5 litry
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
kostka rosołowa 2 szt
ser
koper

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem cebulowa

Cebulę siekamy w paseczki dusimy ją ( najlepiej w garnku kilkulitrowym, aby było łatwo blenderować)w 2 łyżkach rozgrzanego oleju, dodajemy obrany i przepołowiony na pól czosnek. Jak cebula już będzie gotowa dodajemy 2 łyżki mąki ( im więcej łyżek tym bardziej gęsta zupa) i smażymy o momentu aż się zarumieni maka.
W garnku gotujemy 1,5 litra wody, dodajemy kostki rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Tak przygotowany wywar wlewamy do cebuli, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do ostygnięcia, jak ostygnie blenderujemy.
Ser ścieramy, biały chleb pieczemy w 200 stopniach a później kroimy w kostkę na grzanki, koperek siekamy.
Przed podaniem krem podgrzewamy, na dnie talerza układamy starty ser, zalewamy kremem, układamy grzanki i na koniec posypujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asia92wp 13.08.2012 17:23
pycha
Kasia47 11.07.2012 17:32
Ja posypałam jeszcze odrobiną żółtego sera, pychota
Rafał10 14.06.2012 08:55
super pomysł
ronald88 14.06.2012 00:32
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak