Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
drożdże 3 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
kwaśna śmietana 2 łyżki
masło 10 dag
cukier 2 łyżki
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z makiem

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mąki oraz śmietany. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnietę drożdże, dodajemy pozostałą śmietanę, jajko oraz żółtko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy roztopione masło i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i miękkie. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto już nam wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką tworząc koło. Następnie koło kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy porcję masy makowej z puszki i formujemy kształtne rogaliki. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze zachowując odstęp. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 25-30 minut. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy. Ja polukrowałam je gotowym lukrem zielonym i posypałam cukrowymi drażetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdalea 13.06.2012 22:17
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak