Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki drożdżowe z truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
masło 5 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 4 dag
DODATKOWO:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
truskawki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki drożdżowe z truskawkami

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać do nich łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej utarte z cukrem jajka, wyrośnięty rozczyn i na koniec rozpuszczone masło, dokładnie wszystko wymieszać ma powstać gęste ciasto, następnie odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone truskawki i ostrożnie wymieszać.
Na patelni nagrzać troszkę oleju i smażyć malutkie placuszki z dwóch stron na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdalea 18.06.2012 10:27
apetyczne
caralajna 15.06.2012 08:52
na pewno smaczne
Rafał10 14.06.2012 09:03
mniam mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak