Domowy smalec z cebulką

Domowy smalec z cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa do dań Kucharek

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • boczek

    1,5 kg
  • cebula

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surowy boczek kroimy w bardzo drobna kostkę. Wrzucamy na patelnię i zostawiamy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy z boczku wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu, tak, aby mięsne skwareczki były w nim lekko zanurzone, całość zasypujemy drobniutko pokrojoną cebulą. Od czasu do czasu mieszamy, aż cebulka lekko się zeszkli (nie zrumieni!). Doprawiamy odrobiną Kucharka i pieprzu. Studzimy od czasu do czasu mieszając, żeby tłuszcz równomiernie połączył się ze skwarkami. Przekładamy do miseczek i gotowe. :)
Można dodać majeranku, jednak należy wtedy smalec szybciej zużyć :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

08.09.2011 15:56
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat