Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos maślany

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
mąka 2,5 łyżki
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos maślany

2 łyżki masła rozgrzać w garnku, dodać mąkę, a gdy masa będzie jednolicie żółta, wlewać powoli wodę (2 szklanki) stale mieszając. Gotować 5 min. Sos przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić z ognia i rozmieszać z nim resztę masła. Jeżeli sos podaje się do ryby, zamiast wody lepiej użyć bulionu pozostałego po gotowaniu ryby. Ponadto sos podaje się do szparagów, brukselki i sałaty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 05.01.2013 09:24
fajny sosik
Motorek 03.10.2012 13:30
super
Jodaj 03.10.2012 11:00
pyszniutki :)
berys18 27.06.2012 17:53
bardzo fajny sos
Rafał10 13.06.2012 21:09
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak