Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 1,5 szklanki
sól do smaku
cukier brązowy 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Kroki postępowania

1
W rondelku rozpuszczamy masło.
Krok 1 - Sos beszamelowy foto
2
Wsypujemy mąkę pszenną.
Krok 2 - Sos beszamelowy foto
3
Mieszamy do uzyskania złotej zasmażki.
Krok 3 - Sos beszamelowy foto
4
Następnie wlewamy mleko nieustannie mieszając.
Krok 4 - Sos beszamelowy foto
5
Gdy mleko połączy się z zasmażką wsypujemy sól, pieprz, cukier oraz gałkę muszkatołową.
Krok 5 - Sos beszamelowy foto
6
Ogień zmniejszam do minimalnego i gotujemy kilka dobrych minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 6 - Sos beszamelowy foto
7
Idealny sos do polania gotowanych warzyw czy też mięs. Niezastąpiony przy robieniu lasagne sprawdzający się również w innych zapiekankach makaronowych.
Krok 7 - Sos beszamelowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.11.2012 16:56
dobry przepis zawsze przydatny
Miki 24.08.2012 13:38
super
edyta44 12.08.2012 22:45
pycha
ewaa 11.08.2012 15:30
super
pacpaw 16.07.2012 18:52
wkradł się jakiś błąd na DS i opisy przygotowań się rozjechały
Adamorek 16.07.2012 13:28
jak to ciasto na sos?
aginaa 14.06.2012 10:57
super
mufinka79 13.06.2012 22:47
uwielbiam beszamel :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak