Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dacquise

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
drobny cukier 300 g
ocet winny 1 łyżeczka
sól szczypta
mascarpone 250 g
kremówka 300 ml
cukier puder 1 łyżka
kajmak 150 g
cukier puder 0,5 łyżeczki
kakao 0,5 łyżeczki
daktyle 10 szt
daktyle 8 szt
orzechy 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dacquise

Przygotować dwie blachy wyłożone papierem z odrysowanymi kołami o średnicy 24cm. Białka (schłodzone - ja wybiłam białka do miski i odstawiłam na 10 min do lodówki) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ocet i zmiksować. Następnie dodawać po łyżce cukru dokładnie miksując za każdym razem. Mniej więcej po dodaniu połowy z przygotowanego cukru piana już była dość sztywna ale dodałam całość i beza wyszła rewelacyjnie! Po ubiciu na bardzo sztywną pianę wmieszać delikatnie pokrojone drobno 8 daktyli. Masę wyłożyć na blachy. Piec przez 5 min w temp 180st, a następnie zmniejszyć do 120 i suszyć jeszcze przez 70 min (użyłam funkcji termoobiegu). Po upieczeniu zostawić bezy do przestygnięcia - minimum 2 godziny.

Żeby przygotować krem należy ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, w osobnym naczyniu ubić kajmak z serkiem mascarpone i połączyć zawartość obu naczyń (ja poszłam na łatwiznę i ubiłam śmietanę, nadal ubijając dodałam kajmaku a na koniec serka mascarpone - i też wyszło pysznie). Do ubitej masy wmieszać orzechy i posiekane daktyle.

Masę wyłożyć na jedną bezę i przykryć drugą. Ja posypałam na wierzchu kakaem wymieszanym z cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak