Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po walijsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler korzeniowy 30 dag
cebula 2 sztuki
jabłko 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
jasny sos sojowy 1 łyżka
cząber 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ser cheddar 10 dag
sól do smaku
fasola biała 40 dag
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po walijsku

Wieczorem poprzedniego dnia opłukać fasolę, włożyć do garnka, a następnie zalać ją gorącą wodą i pozostawić do namoczenia. Następnego dnia odcedzić fasolę, wymienić wodę i gotować do miękkości. Cebule, jabłka i seler umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Da warzyw wlać 1,5 szklanki wrzątku i gotować do miękkości. Przestudzić i zmiksować. Do tego dodać koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek, sos sojowy oraz przyprawy: cząber, paprykę słodką i natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i podgrzać. Ugotowaną fasolę odcedzić, zalać przygotowanym sosem, posypać tartym serem. Podawać na gorąco.
Przepis zaczerpnęłam z Poradnika Domowego, lekko zmieniłam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 13.06.2012 21:23
super musze zrobić cos takego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak