Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozgrzewająca zupa krem z dyni z imbirem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miąższ dyni 1 kilogram
cebula 1 sztuka
masło 3 łyżki
Wywar: 1-2 litry
imbir świeży 1 łyżka
słodka śmietanka 100-200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Rozgrzewająca zupa krem z dyni z imbirem

W granku z duzym dnem rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię.

Dusimy wszystko chwilę razem i podlewamy około szklanką wywaru, gotujemy około 10 minut, a następnie miksujemy wszystko blenderem, kiedy dynia będzie całkiem rozgotowana.

Doprawiamy solą i pieprzem, a jeżeli zupa jest za bardzo gęsta, dolewamy wywaru do uzyskania pożądanej konsystencji.

Na sam koniec dodajemy łyżkę (u mnie aż 4) startego świeżo imbiru i jeszcze chwilkę miksujemy.

Zupę zabielamy śmietanką, dla delikatniejszego i pełniejszego smaku. Podajemy z grzankami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tyska 03.10.2012 19:09
spróbuję :)
ronald88 14.06.2012 00:33
super
domaskowa 13.06.2012 19:15
I rozgrzewająca, w sam raz na jesienną słotę :)
Rafał10 13.06.2012 17:22
Pyszna, taka aromatyczna. Uwielbiam takie smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak