Rozgrzewająca zupa krem z dyni z imbirem

Rozgrzewająca zupa krem z dyni z imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miąższ dyni

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • Wywar:

    1-2 litry
  • imbir świeży

    1 łyżka
  • słodka śmietanka

    100-200 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W granku z duzym dnem rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię.

Dusimy wszystko chwilę razem i podlewamy około szklanką wywaru, gotujemy około 10 minut, a następnie miksujemy wszystko blenderem, kiedy dynia będzie całkiem rozgotowana.

Doprawiamy solą i pieprzem, a jeżeli zupa jest za bardzo gęsta, dolewamy wywaru do uzyskania pożądanej konsystencji.

Na sam koniec dodajemy łyżkę (u mnie aż 4) startego świeżo imbiru i jeszcze chwilkę miksujemy.

Zupę zabielamy śmietanką, dla delikatniejszego i pełniejszego smaku. Podajemy z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Tyska

03.10.2012 19:09
spróbuję :)

ronald88

14.06.2012 00:33
super

domaskowa

13.06.2012 19:15
I rozgrzewająca, w sam raz na jesienną słotę :)

Rafał10

13.06.2012 17:22
Pyszna, taka aromatyczna. Uwielbiam takie smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat