Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe placuszki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 250 gram
mąka pszenna 50 gram
mleko 50 mililitrów
cukier 1 łyżka
cynamon 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe placuszki

Dynię pokroić w kostkę, obgotować w wodzie. Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub przterzeć przez sitko.

Do dyni dodać mąkę, wbić jajko, dodac cynamon, mleko i cukier, dokładie wymieszać łyżką na gładką, rzadką masę.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju tak, aby tylko lekko zakrył powierzchnię patelni. Kłaść łyżką masę i lekko rozpłaszczać. Smażyć na średnim ogniu, aż będą zarumienione.

Z podanej porcji wychodzi około 7 placuszków, można je podawać z kwaśną śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 13.06.2012 17:23
Jeszcze nigdy nie jadłam, ale na pewno są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak