Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cappuccino

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuka
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
kakao 2 łyżka
cukier waniliowy 16 g
mleko 800 ml
śnieżka 2 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżka
cappuccino 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cappuccino

Biszkopt: całe jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę - trochę to trwa, piana powinna być podobna do tej z białek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy (moja 32x21 cm) i piec w temp. 180 stopni do "suchego patyczka". Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Pianka: w gorącym, przegotowanym mleku (500 ml) rozpuścić kawę, żelatynę i cukier waniliowy. Zostawić do przestygnięcia (trzeba pilnować żeby masa całkowicie się nie stężała). Śnieżki ubić z 300 ml mleka na sztywno. Powoli dodawać chłodną masę kawową cały czas miksując - pianka powinna być gęsta i puszysta. Piankę podzielić na dwie części (w stos 2/3 i 1/3). Na pierwszy blat wyłożyć 2/3 pianki, przykryć drugim blatem i posmarować resztą masy (należy to robić szybko gdyż masa szybko gęstnieje). Opcjonalnie polać polewą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 13.06.2012 19:40
super
Rafał10 13.06.2012 17:26
aż ślinka cieknie ! MNIAM!
Sylwia29 13.06.2012 16:31
Pięknie wygląda ;)
Ankha 13.06.2012 16:09
Pasowałby mi do kawki:)
daria2911 13.06.2012 15:54
pyszności
gosia47-47 13.06.2012 14:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak